Prvá súkromná základná škola v Prešove

08.11.2005 Prešov

Anglický jazyk sa vstupom Slovenska do EÚ stal jazykom komunikácie ľudí žijúcich v Európskom spoločenstve. Angličtinu sa dnes učia deti aj dospelí, mladší aj starší. Snahou všetkých je naučiť sa jazyk používať aktívne a dosiahnuť v ňom plynulú komunikáciu. Anglický jazyk sa v slovenských školách vyučuje ako povinný, povinne voliteľný a nepovinný predmet. Na školách pracujú krúžky podporujúce jazykovú gramotnosť.

Mnohé vzdelávacie agentúry a inštitúcie nám ponúkajú v rôznych formách a v rôznych stupňoch jazykovú prípravu. V ponuke nájdeme angličtinu, nemčinu, ruštinu, francúzštinu, španielčinu, taliančinu Aj keď si uvedomujeme dôležitosť aktívneho ovládania cudzích jazykov, je medzi nami veľa tých, ktorí cudzí jazyk ovládajú ešte stále pasívne, alebo ho neovládajú vôbec. Pre mladšiu generáciu sú už dnes jazykové kompetencie nevyhnutnosťou a dobrá jazyková vybavenosť samozrejmosťou. Úroveň jazykovej prípravy detí je rôzna a závisí od viacerých faktorov. Ako sú pripravení vyučovať cudzie jazyky na Súkromnom gymnáziu v Prešove sme sa opýtali jeho zriaďovateľky PhDr. Adriany Šindleryovej.

Aké cudzie jazyky vyučujete vo Vašom gymnáziu?
Všetci študenti sa povinne učia anglický jazyk. Pri druhom povinnom cudzom jazyku majú možnosť výberu medzi nemeckým, francúzskym a španielskym jazykom. V rámci uplatňovania alternatívneho učebného plánu si najmä študenti vyšších ročníkov môžu posilniť svoju jazykovú prípravu a vybrať si z ponúkaných jazykových seminárov a konverzačných hodín. Záujem študentov o štúdium cudzích jazykov je veľký.

Je o Vás známe, že ste progresívne mysliaci človek. Ako ste reagovali na požiadavky trhu na jazykové vzdelávanie po vstupe Slovenska do EÚ?
Myslím si, že sme reagovali adekvátne požiadavkám trhu. V dostatočnom časovom predstihu sme si pripravili a praxou aj overili koncepciu bilingválneho vzdelávania na našej škole a v súčasnosti sme jedinou školou svojho druhu v Prešovskom kraji, ktorá ponúka túto formu vzdelávania. Od septembra 2006 začíname s podobným vyučovaním aj v prvej Súkromnej základnej škole v Prešove.

Prvá súkromná základná škola v Prešove?
Áno, pred časom sme získali licenciu MŠ SR na činnosť základnej školy s rozšíreným vyučovaním cudzích jazykov. Bude to prvá Súkromná základná škola v Prešove, zameraná na nadané a talentované deti, uplatňujúca princíp viacjazyčného vzdelávania s novou koncepciou vzdelávania. Jej absolventi budú pripravovaní pre štúdium v bilingválnych gymnáziách a gymnáziách ako takých.

V čom spočíva princíp bilingválneho vzdelávania?
Bilingválne vzdelávanie je založené na princípe dvojjazyčného vzdelávania. Projekt bilingválneho vzdelávania je jediný svojho druhu v Slovenskej republike. Po jeho viacročnom experimentálnom overovaní a následnom schválení MŠ SR bol nami úspešne zavedený do praxe. Študentom tento spôsob vzdelávania dáva možnosť učiť sa cudzí jazyk aktívne. Jazyk anglický sa neučia len ako predmet t.j. jazyk anglický, ale v anglickom jazyku sa učia aj iné predmety napr. chémiu, biológiu, fyziku, geografiu, matematiku čo ich núti používať jazyk aktívne. Zlepšujú si tak svoje jazykové kompetencie. Štúdium je náročné, ale zvládnuteľné. Proces bilingválneho vzdelávania sa uskutočňuje pri plnom zachovaní gymnaziálneho obsahu učiva vo všetkých predmetoch. Žiaci ukončujú štúdium maturitou a odbornou štátnou jazykovou skúškou z anglického jazyka.

Kto sa môže uchádzať o štúdium v bilingválnej slovensko-anglickej sekcii Vášho gymnázia?
Predpokladom pre štúdium je znalosť anglického jazyka a dobré študijné výsledky žiaka na ZŠ. Prihlásiť sa môžu všetci žiaci, ktorí na ZŠ absolvovali vyučovanie anglického jazyka a v tomto školskom roku ukončia 8. , alebo 9. ročník ZŠ. Pre tých žiakov, ktorí pochybujú o kvalite svojich vedomostí a obávajú sa, že by štúdium nezvládli, ponúkame na našej škole možnosť nechať si bezplatne otestovať svoje jazykové vedomosti. Žiakov testujeme v pondelok a utorok o 14,00 hod. Z výsledku testu sa žiak dozvie aké sú jeho jazykové predpoklady a schopnosti pre toto štúdium.
Kontaktná adresa:
Súkromné gymnázium
Solivarská 28
Prešov
tel. 0905214815, 7713263

Každý rodič môže dať bezplatne overiť jazykovú spôsobilosť svojho dieťaťa?
Túto možnosť ponúkame všetkým ôsmakom a deviatakom, ale využívajú ju aj žiaci 7. ročníka. Je dôležité vedieť na akej jazykovej úrovni dieťa je. Aj keď sa dieťa učí cudzí jazyk niekoľko rokov, neznamená to, že jazyk dokáže aktívne používať. V základných školách je rôzna úroveň jazykovej prípravy. Rodičom, ktorí nám nechajú dieťa otestovať, poskytneme objektívne zhodnotenie jeho vedomostí. Dieťa test nepíše na známku, nemusí sa báť. Na základe výsledkov testu ho upozorníme
na chyby a usmerníme ho v ďalšej príprave. Ak žiak získa viac ako 70% je predpoklad, že štúdium zvládne. Ak je výsledok pod 70 %, spôsob a možnosti ďalšej prípravy žiakovi navrhneme až po dôkladnej analýze testu.

Spomínali ste, že na gymnázium sa môžu prihlásiť aj ôsmaci?
Zákon im to umožňuje. Štúdium v bilingválnej slovensko-anglickej sekcii Súkromného gymnázia
v Prešove je určené pre nadané a talentované deti. Spôsobilosť žiaka sa overuje talentovou skúškou, v našom prípade jazykovým testom. Ak sa žiak 8. ročníka ZŠ rozhodne po ukončení ôsmej triedy
pre štúdium v bilingválnej sekcii a uspeje v prijímacom konaní – môže byť prijatý na gymnázium aj po ukončení ôsmeho ročníka ZŠ.

Nebude mu chýbať deviaty ročník?
Vzdelávací program v bilingválnej sekcii je koncepčne postavený s ohľadom na skutočnosť, že žiaci neabsolvovali deviaty ročník ZŠ. V našich učebných osnovách je zapracované aj učivo 9. ročníka ZŠ. Kontinuálnosť vzdelávacieho procesu je tým zachovaná. Tým sa odlišujeme od iných bilingválnych gymnázií. Počas päťročného štúdia žiak absolvuje všetko, čo má predpísane v MŠ SR schválených
učebných osnovách. Rozdiel je len v tom, že to má oveľa ťažšie a podstatne náročnejšie, pretože sa viac predmetov musí učiť v anglickom jazyku.

Máte za sebou osem rokov činnosti, škola sa za pomerne krátky čas etablovala na trhu vzdelávania a obstála v konkurencii slovenských gymnázií. Svojimi výsledkami ste sa, umiestnili na poprednom
mieste v rebríčku škôl hodnotených MŠ SR, čím ste jasne deklarovali kvalitu vzdelávacieho procesu.
Záujem zo strany študentov o štúdium na Vašej škole stále pretrváva. Predsa len, ste súkromnou školou, nie je štúdium na Vašej škole finančne náročné?
Poplatky za štúdium sú pre rodičov prijateľné. Zápisný poplatok na celú dobu štúdia je 10 tisíc korún a ročný poplatok za štúdium je 16 tisíc korún. Keď to porovnám s poplatkami v iných gymnáziách - je to podstatne menej. Na našej škole môžu študovať aj deti zo sociálne odkázaných rodín, či z detských domovov. Týmto deťom poskytujeme štipendium zriaďovateľa. Je podmienené finančným príjmom rodiny. Čo sa týka kvality procesu - učitelia sa snažia deťom odovzdať maximum vedomostí, motivujú
ich k lepším výkonom, zodpovedne pristupujú k ich príprave. Všetko je to o individualite žiaka, ale aj učiteľa. Úspešnosť prijatia našich absolventov na VŠ za dobu existencie školy ešte neklesla pod 95%.
Kvalita je pre nás prvoradá. Záujem o školu pretrváva a nás všetkých teší aj tá skutočnosť, že na našu školu prichádzajú študovať aj súrodenci našich bývalých absolventov.

Skúste niekoľko slov na záver
Najskôr mi dovoľte poďakovať sa za Váš záujem. Škola, ktorej som zriaďovateľkou, vždy pre mňa bola veľkým - dnes už naplneným snom. Mám rada jej atmosféru, jej študentov aj učiteľov. Rada sa pohybujem medzi mladými inteligentnými ľuďmi akými oni všetci určite sú. Želám im všetkým pevné zdravie, chuť, trpezlivosť a vnútornú silu, aby po ceste na ktorú vykročili, prišli do svojho cieľa. Ešte raz ďakujem a Vašej redakcii želám veľa čitateľov.
 

Vyberte región